KARACİĞER ENZİMLERİNİN DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ
Karaciğer enzimlerini düşüren besinler.
Enginar
Yulaf
Brokoli
Brokoli, karnabahar, lahana gibi besinler yüksek miktarda sülfür içerir. Karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan glutatyon amino asiti için sülfür önemli bir mineraldir. Brokolide bulunan isotiosiyanatlar güçlü antiinflamatuar etki gösterir. İçerdiği lutein, zeaksantin ve beta karoten karotenoidleri de antioksidan olarak işlev görerek sağlığın korunmasına yardımcı olur.
Elma
Lif içeriği yüksek olan elma da karaciğer sağlığı için oldukça yararlı bir meyvedir. Elmada bulunan pektin lifi kolesterolü düşürür ve toksin atımına destek olur. Böylece hem karaciğer hem de sindirim sistemi sağlığını korur.
Ceviz
Ceviz benzersiz bir yağ asidi bileşimine sahiptir. Linoleik asit, fitosteroller, bitkisel protein ve lif açısından zengindir dolayısıyla dislipidemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bir fonksiyonel besin olan ceviz, güçlü antioksidan özelliği sayesinde alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında lipit birikimi ile ilişkili oksidatif stresi azaltır. Ceviz hem antinflamatuar hem de bağışıklığı destekleyen bileşiklere sahiptir bu nedenle düzenli tüketim ile karaciğer yağlanmasının gelişmesini ve ilerlemesini engellemeye yardımcı olur.
Sarımsak
Sarımsak içerdiği polifenoller, sülfür bileşikleri ve selenyum nedeniyle kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidan ve antiinflamatuar etkisi sayesinde karaciğer ve safrada oluşabilecek iltihabı önlemektedir. Karaciğer fonksiyonlarını korumaya yardımcı olmaktadır. Karaciğer enzimlerini aktive ederek detoksifikasyonu destekler. Sarımsağın içerdiği sülfürlü bileşiklerin, kolesterol sentezini sağlayan enzimleri inhibe ederek kan kolesterol seviyesini düşürdüğü bilinmektedir.
0 Yorumlar