BİTKİSEL-Karaciğer enzimlerini düşüren besinler. - ALİM KABAK

BİTKİSEL-Karaciğer enzimlerini düşüren besinler.

 KARACİĞER ENZİMLERİNİN DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ



Karaciğer enzimlerini düşüren besinler.

Enginar

Karaciğer dostu olmasıyla bilinen enginar güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, manganez, A, C ve B grubu vitaminleri içerir. Enginarda bulunan Sinarin adlı bileşen kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda karaciğer ve safra kesesinde biriken alkol, yağ ve nikotin gibi maddelerin atımına yardımcı olur. Safra akışını destekler bu sayede safra tıkanıklıklarını önleyerek hastalık oluşumunu engeller. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi destekler. Karaciğer yenileyen besinlerin başında gelen enginar tüm bu faydaları sayesinde karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.

Yulaf

Yulaf, lif açısından oldukça zengindir. Bu sayede uzun süre doygunluk sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca içerdiği çözünür lifler, bağırsaklarda kolesterolün emilimini azaltarak kandaki kolesterol seviyesini düşürmektedir. Böylelikle karaciğer ve kalp sağlığının korunmasında yardımcı olur.

Brokoli

Brokoli, karnabahar, lahana gibi besinler yüksek miktarda sülfür içerir. Karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan glutatyon amino asiti için sülfür önemli bir mineraldir. Brokolide bulunan isotiosiyanatlar güçlü antiinflamatuar etki gösterir. İçerdiği lutein, zeaksantin ve beta karoten karotenoidleri de antioksidan olarak işlev görerek sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Elma

Lif içeriği yüksek olan elma da karaciğer sağlığı için oldukça yararlı bir meyvedir. Elmada bulunan pektin lifi kolesterolü düşürür ve toksin atımına destek olur. Böylece hem karaciğer hem de sindirim sistemi sağlığını korur.

Ceviz

Ceviz benzersiz bir yağ asidi bileşimine sahiptir. Linoleik asit, fitosteroller, bitkisel protein ve lif açısından zengindir dolayısıyla dislipidemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bir fonksiyonel besin olan ceviz, güçlü antioksidan özelliği sayesinde alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında lipit birikimi ile ilişkili oksidatif stresi azaltır. Ceviz hem antinflamatuar hem de bağışıklığı destekleyen bileşiklere sahiptir bu nedenle düzenli tüketim ile karaciğer yağlanmasının gelişmesini ve ilerlemesini engellemeye yardımcı olur.

Sarımsak

Sarımsak içerdiği polifenoller, sülfür bileşikleri ve selenyum nedeniyle kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidan ve antiinflamatuar etkisi sayesinde karaciğer ve safrada oluşabilecek iltihabı önlemektedir. Karaciğer fonksiyonlarını korumaya yardımcı olmaktadır. Karaciğer enzimlerini aktive ederek detoksifikasyonu destekler. Sarımsağın içerdiği sülfürlü bileşiklerin, kolesterol sentezini sağlayan enzimleri inhibe ederek kan kolesterol seviyesini düşürdüğü bilinmektedir.

Yeşil Çay

Sağlık üzerine birçok olumlu etkisi olan yeşil çay önemli miktarda biyoaktif bileşen içerir. İyi bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay vücutta oksidatif stresi azaltarak karaciğer ve diğer kanser türlerine karşı vücudu koruma altına alır. Antiinflamatuar etkisi sayesinde inflamasyonu azaltmaya yardımcı olarak karaciğer sağlığını destekler. Yeşil çay tüketiminin günde maksimum 3 fincan ile sınırlanması sağlık açısından önemlidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar