İçinizi Baharatlarla Isıtın.
Şifa deposu
ısıtıcı baharatlar, kış mevsiminin gözdesi. Bu baharatlarla çeşitli içecekler
hazırlayıp tüketebilir ya da yemek, çorba ve salatalarımıza ekleyebiliriz
Havaların iyice soğuduğu şu günlerde hem
mevsim hastalıklarından hem salgından korunmak hem de bağışıklık sistemimizi
güçlü tutmak her zamankinden daha çok önem taşıyor. Bu noktada da devreye şifa
deposu baharatlar giriyor. "Baharatlarla vücut ısımızı artırabiliriz"
diyen Diyetisyen Demet Ebru Usta şu bilgileri paylaşıyor:
Taze zencefil, vücut ısısını dengede tutan bir
bitki kökü. Düşen vücut ısınızı artırmak veya soğuk kış gecelerinde ısınmak
için toz haline getirilmiş zencefil kökünden 1 çay kaşığı kadar çorbalarınıza
katmanız yeterli olacaktır. Zencefil ve tarçını ayrıca sıcak suda 5-10 dakika
demleyerek çay halinde de içebilirsiniz. İsterseniz toz zencefilden kurabiye de
yapabilirsiniz. Zencefil, 2 yaşın altındaki çocuklara önerilmez. Yetişkinlerde
günlük tüketim 4 gramı geçmemelidir. Safra taşınız varsa, kan sulandırıcı ilaç
kullanıyorsanız veya hamileyseniz zencefili bir uzmana danışarak tüketmelisiniz.
ZERDEÇAL
HİNT safranı olarak da bilinen zerdeçalın etken maddesi kurkuminden dolayı
antikanserojendir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Termojenik etkisiyle vücut
ısısını arttırır. Zerdeçalın günlük 1-3 gr alınması yeterlidir. Zerdeçalı balla
karıştırıp kullanabilir ya da yemeklere, çorbalara, salatalara ilave
edilebilirsiniz. Dışarı çıkmadan önce zerdeçallı süt de tercih edebilirsiniz. 1
su bardağı ılık süte yarım çay kaşığı zerdeçal, çeyrek çay kaşığı zencefil, bir
çay kaşığı tarçın ve bal ve karabiber ekleyin, bu nefis içecekle içinizi ısıtın.
HAVLICAN
İSMİ çok fazla bilinmeyen havlıcan, zencefilgillerden olan bir bitki. Çin
zencefili olarak da biliniyor. Ancak tadı zencefile çok benzemiyor. Havlıcanın
kökünün sap kısımları baharat olarak kullanılıyor. Vücut ısısını artıran bir bitki
olan havlıcanın kök kısmı, çay şeklinde de demlenerek kullanılıyor. Bir bardak
sıcak suya 2 çay kaşığı kadar ince kıyılmış havlıcan kökü ekleyip 10-15 dakika
demleyebilirsiniz. Acı tadını bastırmak için içine ılıdıktan sonra bal ilave
edebilirsiniz. Çin zencefili olan havlıcan vücut ısısını artırır. Aynı zamanda
grip ve nezle gibi olası hastalıklardan bağışıklık sistemini güçlendirerek
korunmamızı sağlar.
TARÇIN
Isıtıcı özelliği bulunan baharatlardan biri olan
tarçın, soğuk havalardan kolay etkilenenlerin en büyük yardımcısıdır. Soğuk
havalarda dışarıya çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir miktar
tarçın, vücutta dolaşan kanın derinin yüzeyine çıkmasına neden olur bu da
vücudun ısınmasına yardım eder. Tarçını kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan
sahlebin üzerine ekleyerek kış günlerinde içinizi ısıtabilirsiniz. İsterseniz
çaylarınızı kabuk tarçınla demleyerek de tarçından istediğiniz şekilde
faydalanabilirsiniz. Tarçın kan şekerinizi de dengede tutar.
ACI BİBER
Bazı baharatlar termojeniktir. Kırmızı acı biber
bu etkiye sahip baharatlardandır. Kırmızı acı bibere acılığını veren kapsaisin
maddesi de vücut ısısını arttırır. Kapsaisin içeren bir yemek yedikten hemen
sonra daha fazla enerji harcamaya başlarız. Bunun sonucunda da vücut ısımız yükselir
ve metabolik hızımız artar.
KARABİBER
Karabiber bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyi
gelir. İçerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri, demir ve diyet lifleri
karabibere etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği kazandırır.
Karabiberde bulunan piperin maddesi de sinir sistemini uyararak vücudun ısı
üretmesini destekler. Bu durum metabolik hızı da arttırır. Tuz tüketimini
azaltıp onun yerine her öğün yemeklere yarım çay kaşığı kadar karabiber ilave
ederek yemekleri tatlandırabilirsiniz. Karabiberin öksürük ve soğuk algınlığını
giderici özelliği vardır. Bunun yanında kış aylarında ısınmamızı sağlayan
zengin bir besin kaynağıdır.
Kaynak:
0 Yorumlar